Svim Rogatičanima i svim građanima BiH čestitamo Dan državnosti

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine ekipa našeg portala upućuje svim građanima BiH najiskrenije čestitke. Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se u spomen osnivačkoj skupštini ZAVNOBiH-a koja je postavila temelje savremene državnosti naše zemlje.

 

Svim Rogatičanima svim građanima BiH čestitamo Dan državnosti

 

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine ekipa našeg portala upućuje svim građanima BiH najiskrenije čestitke. Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se u spomen osnivačkoj skupštini ZAVNOBiH-a koja je postavila temelje savremene državnosti naše zemlje.
Spomen na osnivačku skupštinu Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, održanu 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu, slavi će se i ove godine nažalost samo u Federaciji BiH.
Vlasti u republici Srpskoj ne priznaju obilježavanje Dana državnosti uz izgovor da BiH nema zakona o državnim praznicima. Aktuelni predstavnici iz RS svake godine izjavljuju da ne želi slaviti Dan državnosti BiH, pretpostavljamo da će tako biti i ovaj put.
  

SRETAN VAM DAN DRŽAVNOSTI BiH

 

Prije 66 godina, tačnije 25. i 26. novembra 1943. godine u Vrcar Vakufu, održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Republike Bosne i Hercegovine – ZAVNOBiH-a. Formiranjem ZAVNOBiH-a – Bosna i Hercegovina je, u okviru Narodnooslobodilačkog pokreta, dobila svoje narodno predstavništvo koje je postavilo jake temelje za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine.

Tada po mećavi, nevremenu i velikoj zimi, bez hrane, odjeće i obuće, a za vrijeme njemačke fašističke okupacije, delegati sva tri naroda BiH su se probijali gladni i promrzli da bi tamo stigli i donijeli važne odluke i tako položili temelje državnosti Bosne i Hercegovine. U tim tadašnjim odlukama nije bilo ni pomena o nekakvim tkz. tvorevinama “republici srpskoj”, i “’herceg-Bosni”, nego samo o jedinstvenoj i nedjeljivoj državi BiH u kojoj će svi narodi imati ista prava. Tada je ZAVNOBiH definirao Bosnu i Hercegovinu kao ravnopravnu jugoslovensku federalnu jedinicu, unutar koje će Bošnjaci, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti.

Dan državnosti BiH koji su izglasali 247 vijećnika ZAVNOBiH-a svih bh. naroda, i koji su potvrdili identitet i državnost Republike Bosne i Hercegovine, ustvari to je nastavak obnove hiljadugodišnje povijesne državne tradicije BiH, odnosno da nikada nisu prekinuta nastojanja bosanskohercegovačkih patriota da se očuva njen identitet i učvrsti državno-pravni suverenitet. A najbolji je pokazatelj odbrambeno-oslobodilačka borba patriota BiH za vrijeme genocidne agresija 1992.-1995., na našu domovinu.

Obilježavanjem Dana državnosti BiH je civilizacijska, humana i građanska dužnost svih građana Bosne i Hercegovine, a ujedno je dobra prilika sjetiti se svih vrijednosti borbe za ljudska prava, borbe protiv fašizma, borbe za slobodu, te značaju državnosti naše jedine domovine, koja je već 17 godina na udaru nacional-fašističkih agresorskih politika iz okruženja.

Naravno dobra je prilika da se sjetimo svih onih vijećnika od prije šezdesetdvije godine koji su u Vrcar Vakufu obnovili državnost RBiH, kao i svih branitelja Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su nadljudskim naporima uspjeli sačuvati državu BiH.

Nakon genocidne agresije i potpisivanja Daytonskog sporazuma od tačno prije 14 godina, unutarnje uređenje BiH je potpuno drugačije, odnosno onako kako ne zaslužuje da ima jedna država sa huljadugodišnjom državnom tradicijom. Iako je oružana agresija na BiH prestala, ipak politička nikada to nije.

Ipak, složno dignimo glas za našu Republiku Bosnu i Hercegovinu bez entiteta i diskriminirajućeg ustava.

Danas je upravo dobra prilika da to učinimo na Dan državnosti BiH.

Svima vama koji volite Bosnu i Hercegovinu želimo sretan Dan državnosti!!!

 

Komentariši