Bajram šerif mubarek olsun!

Povodom nastupajućeg Kurban bajrama, jednog od najvećih muslimanskih praznika, svim Rogatičanima kao i svim Bošnjacima širom svijeta želimo da ove mubarek dane provedu u dobrom zdravlju, porodičnoj toplini i druženju sa prijateljima i rodbinom. Nadamo se da će radost Bajrama ući u vaše domove i ukrasiti ih toplinom i optimizmom koji nam je svima tako potreban. U nastavku pročitajte dio čestitke Reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića povodom sutrašnjeg Kurban Bajrama..

 

 

 Bajram šerif mubarek olsun!

 Braćo i sestre,

 

Hadž  je ibadet u kojem čovjek spoznaje svoje mjesto u univerzalnom svijetu – Arefatu gdje je prvi čovjek spoznao svoje mjesto na Zemlji. To je dunjalučki put čovjeka koji u osobnom svjedočenju vjere nalazi kolektivni smisao života i koji u univerzalnoj poruci Kur’ana nalazi nadu u osobni spas.

 

Kurban je ljudski put čovjekovog približavanja Stvoritelju, kao što je i namaz  kurban svakog pobožnog čovjeka, tj., svaki pobožni čovjek želi da se kroz namaz približi svome Gospodaru. Jer onaj koji je blizak Bogu, blizak je i čovjeku kojem treba ljudska ljubav i pomoć.

 

Malo je trenutaka kao što je ovaj današnji kad se najozbiljnije moramo zapitati šta je to što nas približava, a šta je to što nas udaljava jedne od drugih.

 

Kurban, dakle, znači blizinu, u vjerskom smislu to znači želju vjernika da se u svojoj pokornosti približi Allahu Uzvišenom na način žrtve u korist i na dobro sebi i drugome.

 

Zašto je potrebno žrtvom dokazivati blizinu nekome ili nećemu? Odnosno, zašto je potrebno da znamo od koga i od čega treba biti daleko?

 

Potrebno je zato što udaljavanje od onog što treba da nam bude blizu, može nas odvesti krivim putem, a približavanje onome što od nas treba da bude daleko, može nam donijeti štetu.

 

Zato, Allahu Svemogućem treba se približiti, i svojim roditeljima – ocu i majci, svome sinu i kćerci,  i svom bratu i sestri, i svojoj rodbini i prijateljima, i svome domu, i svom komšiji, i svojoj džamiji, i svom džematu, i domovini svojoj treba blizu biti i na njezinom miru i sigurnosti bdjeti.

 

A od Iblisa treba se udaljiti, i od poroka mržnje i zavisti, i od svađe i nesloge, i od laži i klevete, i od zla alkohola i droge, i od krivog puta treba se udaljiti, jer pravi put je jasan.

 

Braćo i sestre, u ovom velikom danu kurban-bajrama pozivam vas da žrtvujetjemo sebićnost, zavist, pohlepu, laž, klevetu, sumnju i međusobno nepovjerenje kako bi se približili jedni drugima u zajedništvu vjere i ljubavi, jer to je najbolje jamstvo da budemo dostojni žrtve naših šehida kojih se s ponosom danas sjećamo i učimo dovu da im Allah podari lijepi džennet, a nama dadne mnogo sabura, pameti i mudrosti da budemo i ostanemo jedinstveni i snažni na putu dobra i napretka.

 

Braćo i sestre,

 

Neka nam Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život; neka među nama vlada sloga; neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje; neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno; neka shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu međusobno pomaganje u dobru!

 

Svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha (dž.š.) za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći!

 

Sa osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu sa riječima: Bajram šerif mubarek olsun!

 

(Dio iz bajramske čestitke Reisu-l-uleme)

 

 

 

 

 

Komentariši