Orkanski vjetar “protutnjao” opštinom Rogatica

Orkanski vjetar koji je “protutnjao” područjem opštine Rogatica u noći između ponedjeljka i utorka nanio je veliku štetu stanovništvu. Posebno je stradala elektrodistributivna mreža, pa je u utorak bez struje bio najveći dio opštine. Vjetar je kidao žice i nosio krovove kuća. Kako su za “GS” rekli u Dispečerskom centru AD “Elektrodistribucija” Pale, juče su bez struje bili potrošači koji se snabdijevaju električnom energijom preko 10-kilovoltnog dalekovoda “Matino Brdo” i trafo-stanica Lađevine, Karačići, Kramer Selo, Vran Do, Golubovići, Vragolovi, Sočice i Vrhlazje.

 

 

 

Zbog jakog vjetra naselja bez struje

ROGATICA – Orkanski vjetar koji je “protutnjao” područjem opštine Rogatica u noći između ponedjeljka i utorka nanio je veliku štetu stanovništvu. Posebno je stradala elektrodistributivna mreža, pa je u utorak bez struje bio najveći dio opštine. Vjetar je kidao žice i nosio krovove kuća. Kako su za “GS” rekli u Dispečerskom centru AD “Elektrodistribucija” Pale, juče su bez struje bili potrošači koji se snabdijevaju električnom energijom preko 10-kilovoltnog dalekovoda “Matino Brdo” i trafo-stanica Lađevine, Karačići, Kramer Selo, Vran Do, Golubovići, Vragolovi, Sočice i Vrhlazje.

 

Bez struje je i dio dalekovoda Rogatica – Šljedovići, krak za Dub, pa su u mraku tuneli na većem dijelu magistralnog puta Ustiprača – Višegrad.

I pored toga što su radnici ovdašnje Radne jedinice “Elektrodistribucije” na terenu, struje nemaju ni potrošači trafo-područja Seljani jedan i dva i Ptičijak na domak Rogatice, te na kraku dalekovoda za Pešuriće iz TS “Borike”, pa struje nemaju sela Brankovići, Pešurići, Krvojevići, Osovo i televizijski relej na Tmoru, zbog čega u Rogatici nema TV signala nekih medijskih kuća.

Zbog nevremena stradali su krovovi velikog broja porodičnih kuća i poslovnih objekata.

Šteta je posebno evidentirana na objektima privatnog preduzeća “Rađen” u Plješevici i DOO “Ikonić-komerc”, gdje je, kako rekoše u ovom preduzeću, vjetar odnio više od 40 metara limenog krova i srušio dimnjak.

Ni ovoga puta nije pošteđen ovčarnik na Borikama, na kome je vjetar “zavratio” velike površine krova, a štete ima i na drugim objektima.

Posljedice velikog nevremena na području ove opštine tek se sagledavaju i kad se procijeni nanesena šteta, znaće se tačno šta je sve olujni vjetar učinio u ovoj opštini.

Šteta

Vlasnik privatnog preduzeća “Rađen” Ljubiša Racković iz Plješevice kod Rogatice rekao je da mu je sa krova magacina gotovih proizvoda, u kome se nalazi građevinska stolarija, prozori, vrata i drugo, vjetar odnio više od 150 metara limenog krova. Majstori ne mogu da popravljaju krov zbog kiše koja pada.

Poslovođa Radne jedinice “Elektrodistribucije” u Rogatici, Tomislav Borovčanin istakao je da će, zbog velike havarije, tek danas početi da otklanjaju kvarove na mreži i dalekovodu prema Pešurićima i televizijskom releju Tmor.’

 

Srijeda, 02 Prosinac 2009
Glas S.

 

 

Komentariši