Projekt – poboljšanja životnih uvjeta na selu

Potpisan Sporazum o zajmu za Projekt poboljšanja životnih uvjeta na selu između BiH i Međunarodnog fonda za razvitak poljoprivrede (IFAD): Vrijednost projekta 11,1 mil. USD. Pošto se ovaj iznos dijeli između entiteta a projektom je obuhvaćeno i područje opštine Rogatica, nadati se da će dio ovog ”kolača” pripasti i našim povratnicima u sela rogatičke opštine…..

 

Nada za poboljšanje životnih uvjeta na selu

 

 Potpisan Sporazum o zajmu za Projekt poboljšanja životnih uvjeta na selu između BiH i Međunarodnog fonda za razvitak poljoprivrede (IFAD): Vrijednost projekta 11,1 mil. USD

Bosna i Hercegovina zaključila je, 09. decembra 2009. godine u Sarajevu, s Međunarodnim fondom za razvitak poljoprivrede (IFAD) Sporazum o zajmu za Projekt poboljšanja životnih uvjeta na selu kojim će se finansirati različiti projekti u oblasti poljoprivrede. Sporazum su, u vrijednosti od 7,5 miliona SDR ekvivalent 11,1 miliona USD, potpisali zamjenik predsjednika Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i direktor IFAD-a za regiju Bliskog istoka i Sjeverne Afrike Nadim Khouri.

Cilj projekta je poboljšati životne uvjete, posebno prihode i zaposlenost seoskog stanovništva na teritoriju Bosne i Hercegovine i omogućiti održiv rast lokalnih organizacija, ruralnih poduzeća.

“Nema razvijene industrijske zemlje bez poljoprivrede”, istaknuo je ministar Vrankić. Sredstva zajma, kazao je, namijenjena su za finansiranje malih proizvođača u lancima vrijednosti mlijeka, voća, ljekobilja i šumskih plodova, poduzetnika na selu, poljoprivrednika i ostalih, koji žele osnovati srednja i mala poduzeća, uključujući male i srednje proizvođače u mljekarskom i lancu plasiranja jagodičastog voća. Također, dodao je, u ovome projektu su i zadruge te udruženja i organizacije prozvođača sa lancima marketinga koje uvećavaju njihovu moć pregovaranja na tržištu i prema vlastima.

Ministar Vrankić je zahvalio IFAD-u na sveukupnoj potpori, naglasivši da će projekt biti realiziran u općinama diljem BiH i to u Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu u Federaciji BiH, te u općinama Bileća, Višegrad, Istočni Stari grad, Trnovo, Berkovići, Istočni Mostar, Kalinovik, Nevesinje, Rogatica, Rudo, Čajniče, Ljubinje, Novo Goražde i Foča u Republici Srpskoj.

“Imamo na umu da su ovo projekti vaših vlada i tu smo da pružimo potporu u razvitku. Ruralna područja ne treba zaboraviti, već uključiti u razvoj. Imamo sudjelovanje javnog sektora i ulaganja privatnog a zajednički, ovim uspješnim projektima, pridonosimo smanjenju siromaštva”, rekao je direktor IFAD-a za regiju Bliskog istoka i Sjeverne Afrike Khouri.

Rok otplate zajma je, s vrlo povoljnim kamatama, 20 godina uključujući 5 godine grace perioda a bit će otplaćivan u 30 polugodišnjih rata. Alokacija sredstava je Federacija BiH 3,2 miliona SDR i Republika Srpska 4,3 miliona SDR

 

Izvor eKapija – poslovni portal

09. 12. 2009

 

 

 

Komentariši