STOTINU DRUGA GODINA ŽIVOTA FADILE PAŠIĆ

Evo još jedne priče koju je od zaborava sačuvao naš sugradjanin Hakija Muftić i pribilježio u svojoj knjizi “Fragmenti života”.

Kada je izdata ova knjiga, Fadila hanuma Pašić je bila već u 102-oj godini života. Nadamo se da je još u životu i da je zdravlje još uvijek dobro služi. Koliko god možemo reći da je ova priča iz starina, ona je ujedno priča koja , nadamo se, još uvijek traje. Iz ove priče ćete takodjer saznati nešto malo više o porodicama a i o Pašić kuli i njenoj istoriji.

Želim vam ugodno čitanje.

 


  

 

Kad iz Rogatice preko naselja Gracanice, pa Holuca, krenes putem za Sljedovice, s desne strane su zelene livade Biljinog polja, a s lijeve sljivici skoro sve do Zlatnog dola, te jos cigar duhana pjeske i stici ces na proplanak odakle se u daljinu pruza pogled na sve cetiri strane. Njegovo srediste, gdje cesta dolazi, za davnog vakta nazvase Pasic kula. U ovom naselju su Pasici  i Dzananovici, poznate begovske porodice iz Rogatice, gradile na svojim posjedima van grada kule, pa se pretpostavlja da je tako izgradjena i Pasic kula. Pored ove bila je i Ajanovica kula, Pavicina kula, Hadzihasanovica kula i Tankovica kula. Ugledna porodica Sahinpasica imala je Donji i Gornji odzak.

 

Prvobitna stara Pasic kula je u Prvom svjetskom ratu 1914. zapaljena i potpuno izgorjela. Braca Pasic, Ahmet ef. i Muhamed ef. odmah su iza tog rata, dvadesetih godina izgradili novu Pasic kulu. U tu obnovljenu Pasic kulu 1926. godine, udajom za Muhamed-ef. dovedena je veoma lijepa, dostojanstvena mlada Fadila, kcerka Sid-hanume i Abdulah ef. Hafizovica. Ovaj sretni bracni par imao je pored Fadile i sina Pertefa i kcerke Hibu i Asiru.

 

Muhamed ef. Pasic zavrsio je serijatsku sudacku skolu, bio profesor i niz godina direktor serijatske gimnazije u Sarajevu. Izveo je vise generacija gimnazijalaca, koji su nastavili dalje skolovanje na studijama i stekli zvanja ljekara, inzenjera, ekonomista i drugo, a u praksi

 su se pokazali kao vrsni strucnjaci, dobri gradjani i patriote svoje domovine Bosne i Hercegovine. Brak Muhamed ef. i Fadile bio je za uzor drugima kako se zajednickom brigom, radom, razumijevanjem i teznjama moze izgraditi harmonicna uspjesna porodica i odgojiti djeca primjerno vaspitana i obrazovana.

 Fadila i Muhamed ef. imaju tri kceri: Muberu, koja je zavrsila medresu, Medzidu, profesoricu arhitekture, Neziru, Nesku, prevodioca s romanskih jezika. Sve su one bile i ostale ponos roditelja i ugledne porodice Pasica, u kojoj je ovih dana obiljezena rijetko doziv1jena radost: plemenita, brizna i istrajna mati Fadila namirila je punih stotinu i jednu godinu burnog zivota i usla u 102. godinu!

 Davne 1908. godine rodjena je u Rogatici, u blizini Careve dzamije i cuvenog Toplika, u uglednoj porodici Hafizovica koja je, to treba istaci, kroz 200 godina dala 14 kadija – serijatskih sudija. Medju njima hadzi Nurudin ef. i Galib ef., koji su bili vrhovne serijatske sudije u Sarajevu. Uz Fadila-hanumu su njene veoma brizne kcerke, koje s nesebicnom paznjom svojoj majci olaksavaju staracke dane nastojeci da joj u svemu pomognu. Uprkos godinama i burnom nemirnom i neprihvatljivom vremenu u kojem zivimo, Fadila-hanuma se jos dosta stabilno drzi, razumna je, strpljiva i ljubazna. Zna katkad reci:

 

-Zasto se ovo ovako dugo zivi?

 

Fadila-hanuma ima petero unucadi i devetero praunucadi. Ponosna je na svoje unuke Nerminu, Amera, Emira, Azru, Aidu – svi su uspjesno zavrsili fakultete i vec rade: arhitekte, pravnici, masinci, stomatolozi. Vec pristizu na skolovanje i praunucad: Lejla, Timur, Denis, Ajsa, Sena, Jasmina, Selin, Emil, Denis. Kad zavrse skolovanje, u porodici ce biti strucnjaka iz svih oblasti.

 

Rogaticani su izuzetno ponosi da imaju svoju stogodisnjakinju, plemenitu, istrajnu sugradjanku koju krase mnoge ljudske vrline i duboka starost.

Komentariši