Naši mladi talenti

Počelo je sve negdje u februaru 2003 g.  kada su u OŠ Skender Kulenović došli profesori iz OMŠ Ilidža,  sa namjerom da animiraju muzičke talente sa tog područja. Prijavio sam Mirsu za gitaru, predosjećajući da bi on mogao imati uspjeha u tome.

 

 

 

 

Od tada pa  do septembra 2004 isao je tu na Dobrinji jednom sedmicno, gdje je imao casove gitare kod prof. Alme Kahvedzic sada Zilic i casove solfegia kod prof. Lubura Gizele.

Na njihovu preporuku sam ga upisao u OMS Ilidza u septembru  2004 godine. Sve ovo vrijeme, zajedno sa njim, je isao i Haris Fadzan, njegov skolski drug.  Harisov otac Fariz i ja smo se  dogovorili da podijelimo obaveze oko prevoza djece na Ilidzu .

Dogovoreno , ucinjeno. Covjek kad se okrene i promisli, preslo se hiljade kilometara i cekalo sate i sate a sve kao da je jucer pocelo.

Vrijedilo je truda jer su djeca opravdala sve to svojim radom sviranjem, nagradama koncertima,

a uz to divnim profesorima, pedagozima. Uvijek sam govorio, i sad kazem, da su bogdo sve skole kao ova.

 

 

Mirsad i Haris su bili nerazdvojni i na takmicenjima su redovno osvajali nagrade. Oni su bili redovni i  na skolskim koncertima pa bi predstavljanje tih programa ovdje bilo i previse, mada treba naglasiti da oko 80 % ucenika zavrsi skolu a ne pojavi se nikad na skolskom koncertu. Po rangu koncerata, idu najnizi interni (u klasi tu sviraju svi), zatim koncerti odsjeka, tu sviraju najbolji iz klasa na odredjenom instrumentu  , zatim skolski kao najveci, tu dolaze

najbolji iz odsjeka.

 Pomenucu prof.Hadzi-Mehmeda Bajraktarevica, direktora sa kojim su kao clanovi ansambla SMF proputovali Bosnu uzduz i poprijeko, Grcku, Tursku itd…, prof. Solfegia Lubura Gizelu koja im je dala teoretsko znaje, prof.skupnog muziciranja Munira Mesanovica i na kraju prof. gitare Almu Zilic koja ponajvise nosi zasluge za ovaj nivo koji su oni dostigli.

 Ova generacija, a narocito ova klasa prof. Alme u kojoj su bili  Mirso ,Haris , Amar i Ajla su najbolja i generacija i klasa do sad u ovoj skoli.Doci ce vjerovatno i bolja klasa od njih, ali ono sto raduje jeste da je iz godine u godinu kvalitet ove skole   sve bolji i bolji, sto je u ovom bosanskom sivilu, danas, rijetkost.

 

 Za sve ove godine, dane , minute..,strpljenja, paznje….,malo je,

malo…(ne postoji rijec), za uzvrat.

   Neka ova vaza sa cvijecem, ponekad barem probudi uspomenu.

 

                      Tvoji ucenici Mirsad i Haris,

 

napisase na omotu u kojem je bila slika sa vazom cvijeca, poklon svojoj profesorici Almi.

Bilo je i suza i smjeha i sjecanja i dobre svirke na tom zavrsnom koncertu.

 

   Niko od ove djece, inace izuzetnih talenata po rijecima njihovih profesora nece nastaviti srednju muzicku skolu.Cinjenica je da su djeca spoznala vrlo rano (gledajuci i probleme svojih profesora) da je kultura a narocito muzicka, nepoznanica u ovoj zemlji. To saznanje ih je odvelo u  druge

skole i zanimanja.

  Gitara ce ostati za svoju dusu, za raju kad zatreba.

 

 Makar i to.

 

 

Evo kako je ova generacija rasla zu muziku i druzenje.

 

 

Odrasli su zajedno uz muziku I druzenje:

 

{youtube}ebacvywmlLM{/youtube}

 

XII Federalno i II internacionalno takmicenje (prvo mjesto):

 

{youtube}G6HyW57zls0{/youtube}

 

{youtube}oS-Nu9Z_vSE{/youtube}

 

Novembar 2006. godine:

 

{youtube}s7UwReeoE5Y{/youtube}

 

Zavrsni koncert:

 

{youtube}LD_mCNPBuAQ{/youtube}

 

 

Evo i par diploma sa takmicenja na kojima su ucestvovali ovi mladi talenti:

 

 

 

 

 

 

 

Uspomene, uspomene:

 

Komentariši