Harun Mahmutović o bh. košarkaškoj reprezentaciji

Harun Mahmutović generalni sekretar KSBiH, naš sugrađanin, Rogatičanin govori o planovima reprezentacije BiH, pojačanjima, pripremama….

Reprezentacija BiH dobit će američko pojačanje! Nije riječ o novom naturaliziranom igraču, već o Sarajliji koji s velikim uspjehom nastupa u postojbini košarke.

Adnan Hodžić, drugi strijelac američke univerzitetske lige (NCAA) u prošloj sezoni, izrazio je želju da igra za našu reprezentaciju, kaže generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović.

Nova imena

– Selektor Sabit Hadžić priprema širi spisak kandidata za Evropsko prvenstvo u Litvaniji iduće godine. S pojedinim igračima je obavio razgovor, među kojima je Hodžić, koji nam je potvrdio da želi igrati za našu selekciju, što je odlična vijest – kaže Mahmutović i dodaje da to neće biti jedino novo ime.

Hodžić (22 godine, 203 centimetra) igra na poziciji krilnog centra za Lipskomb univerzitet. U prošloj sezoni bilježio je prosječno 22,7 poena i 9,1 skok, dok je i u tekućoj, posljednjoj na univerzitetu, na 21,5 poena (19. u Ligi) i 9,2 skoka u šest mečeva. Zadrži li visok nivo igara, nije isključeno da narednog ljeta bude izabran čak i na NBA draftu.

Provjere u Makedoniji, Sloveniji, Finskoj…

KSBiH već ugovara pripremne utakmice pred EP, koje počinje krajem avgusta 2011. Mahmutović kaže da su načelno prihvaćeni nastupi u Makedoniji, Sloveniji i Finskoj.

– Za konačnu potvrdu ćemo sačekati žrijeb grupa krajem januara. Od imena protivnika na EP-u ovisi i naš plan kontrolnih mečeva – kaže Mahmutović.

Adnan Hodžić

Kada sam, u osmom razredu, počeo trenirati košarku, uzor mi je bio centar Lejkersa Šakil O’Nil (Shaquille O’Neal). Zanosio sam se da mogu biti poput njega, imati njegovu, medvjeđu snagu. Naravno, to su bile dječije maštarije, ali moram reći da ovdje, u Americi, i mene čuvaju po trojica igrača – kaže na početku ekskluzivnog razgovora za „Dnevni avaz“ jedna od zvijezda američke univerzitetske košarke (NCAA) i, kako sam vjeruje, budući reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Menadžeri prilaze

Ime Adnan Hodžić čak i dobrim poznavaocima naše košarke doskora je bilo, praktično, nepoznato. No, dovoljno je čuti kakve komplimente američki komentatori dijele 22-godišnjaku s Vratnika pa da se shvati da je riječ o igraču natprosječnih mogućnosti.
Čak i oni skloni sumnji moraju se pokolebati kada im se predoči podatak da je eksplozivni krilni centar Lipskomba (203 centimetra, 112 kilograma) prošlu sezonu završio kao drugi strijelac NCAA lige u konkurenciji više od 3.000 igrača s više od 300 univerziteta s prosjekom od 22,7 poena po meču (i 9,7 skokova)!
I ove je sezone na visokom nivou (20,6 poena, 9,3 skoka), a kako te brojke postiže na Univerzitetu koji je, prema njegovim riječima, rangiran na visoko, 29. mjesto najboljih NCAA ekipa, što znači i veću pažnju NBA skauta, Adnan kaže da uopće nije nemoguće da stigne i do angažmana u najjačoj svjetskoj ligi.
– Menadžeri mi prilaze, govore kako odlično igram, kako me NBA voli. Znači, šanse postoje. No, ovdje je mnogo, mnogo dobrih igrača u koledž-košarci i treba vidjeti šta će se sve dešavati narednog ljeta – kaže Adnan.
I tu stižemo do najvažnijeg pitanja, a to je hoće li naljeto 2011. Adnan obući dres reprezentacije BiH, koja će, vjerovatno u julu, početi pripreme za Evropsko prvenstvo u Litvaniji krajem avgusta?

Postoji dilema

– Nedavno me je isto pitao generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović i njemu sam odgovorio da jedva čekam taj trenutak. Harun mi je objašnjavao situaciju u Savezu, ali sam mu rekao da me to ne zabrinjava, moje srce je u Bosni i Hercegovini i ništa me više ne bi obradovalo nego nastup za domovinu – kaže Hodžić.
No, Adnan priznaje da bi se mogla pojaviti dilema – NBA ili reprezentacija?
– NBA kampovi između aprila i juna ne bi predstavljali problem kada je riječ o učešću u reprezentaciji, ali eventualni poziv na ljetnu ligu u julu bila bi već druga stvar – ističe Adnan, koji se pomalo nada da bi ga mogao „spasiti“ najavljeni štrajk NBA igrača.
– Ako zaista dođe do „lokauta“, a kažu da je 99 posto da će se desiti u julu, bit će otkazano i sve što je vezano uz NBA ligu, pa i kampovi, treninzi, probe… To bi značilo da i ja s te stran ne bih imao prepreka da se priključim reprezentaciji – rekao je Hodžić.

Najbolji strijelac u historiji „Bizona“

Adnan je od jučer i zvanično najbolji strijelac u klupskoj historiji „Bizona“ s Lipskomba u NCAA ligi.
U pobjedi nad Tenesi tekom (98:94) postigao je 23 poena (sve u drugom poluvremenu) i s ukupno 1.635 prestigao je dosadašnjeg rekordera Brajana Fiska (Brian, 1.633).

Preporučuje Dijega Kapelana

Hodžića smo pitali ima li još bh. igrača u NCAA ligi, a on nam je istakao Dijega Kapelana sa Meknes stejt univerziteta.
– Dijego je plejmejker, veoma dobar igrač – kaže Adnan.
Provjerili smo, Kapelan (190 centimetara) je rođen 1987. godine u Vankuveru (Kanada), ali su njegovi roditelji porijeklom iz BiH i navodno je spreman konkurirati za našu reprezentaciju. Kao i Hodžić, igra posljednju, četvrtu univerzitetsku sezonu uz prosjek od 16 poena po meču.

Od Vratnika do Tenesija

Kako je Adnan iz Sarajeva uopće stigao do Sjedinjenih Američkih Država?
Kaže, za sve je kriva bezazlena dječija igra, koja se pretvorila u moru, jer je nesretnim slučajem, kao 6-godišnjak, teško povrijedio oko.
Kako je rat još trajao, bilo je nemoguće takvu operaciju obaviti u Sarajevu.
Kad se ukazala šansa da se izvede u inozemstvu, Adnan je, zajedno sa majkom Mevlidom i starijom sestrom Aminom, otputovao u SAD (otac Mehmed im se priključio poslije).
– Planirali smo da se vratimo odmah nakon operacije, ali roditelji nisu vidjeli neku perspektivu pa su odlučili da ostanemo ovdje. Otac je dobio dobar posao, a ja kvalitetno školovanje… Dileme, ipak, nema, mi ćemo se jednog dana sigurno vratiti u Sarajevo – ističe Adnan.

Hodžić je rođen 6. decembra 1988. u Sarajevu. Živio je na Vratniku, danas studira marketing u Tenesiju, a ostatak porodice je u Indijani.

AVAZ
 
 

Komentariši