DRUGI SUSRET ŠEFIKA HURKE SA RATKOM MLADIĆEM

Šefik Hurko, bivši zatočenik logora Rasadnik, u Rogatici opisao je svoj prvi susret sa Ratkom Mladićem na liniji fronta iznad Goražda

 

 

Šefik Hurko, bivši zatočenik logora Rasadnik, u Rogatici opisao je svoj prvi susret sa Ratkom Mladićem na liniji fronta iznad Goražda kada je general zatočenim Muslimanima poručio da “moraju da se pokrste ukoliko žele da ostanu u RS.” Sudije opomenule optuženog da se “uzdrži od bilo kakvih gestova kojima izražava slaganje ili neslaganje sa onim što svedoci kažu”, nakon što je u sudnici “mahao prstom”           

“Ko želi da ostane, moraće da se pokrsti, a ko neće prebacićemo ga u Alijinu državu”. Tim rečima general Ratko Mladić se krajem aprila 1994. godine obratio grupi zatočenih Muslimana iz Rogatice koje su srpski vojnici koristili za prinudni rad na linijama fronta.

Šefik Hurko, koji je sa ostalim zatočenicima logora Rasadnik bio primoran da tog dana seče drva za VRS u šumama iznad Goražda, danas je svedočio o susretu sa optuženim generalom. Po dolasku Mladića, opisao je svedok, vojnici su mu ponosno prilazili, a on im je čestitao na pobedi. Kada je ugledao grupu civila, Mladić je Vinka Bojića, komandanta logora Rasadnik, pitao ko su oni i rečeno mu je da se radi o “lojalnim Muslimanima”. Mladić im se tada obratio i rukama pokazujući na Goražde rekao da će to “za koji dan biti srpsko”.

Susret sa Mladićem desio se tokom jednog od mnogih prisiljavanja zatočenika da na linijama fronta nose hranu za srpske vojnike ili izvlače ranjene i poginule iz minskog polja. Svedok je zatočen 14. avgusta 1992. godine, a u logoru Rasadnik je bio do kraja aprila 1994. godine. Zatočeni muškarci su spavali u istoj prostoriji na daskama, a nuždu su obavljali u limenim kantama u ćošku sobe. Dnevno su dobijali malu činiju hrane i šnitu hleba. Prebijanja i ubistva zatočenika bila su redovna stvar. U sažetku svedokove izjave koja je usvojena u dokaze navodi se da su osim fizičkog prebijanja, zatočene žene, muškarci i stariji ljudi bili izloženi svim vrstama seksualnog zlostavljanja.

Danas je detaljno govorio o jednom od više teških prebijanja koje su on i otac preživeli kada su jedne noći u kancelariji upravnika logora pretučeni debelim palicama, a svedok je zatim polivan vodom kako bi povratio svest. Opisao je i ubistvo Bećira Ćutaja čiji se plač čuo iz upravnikove kancelarije. Od Sulje Kusture, kojem je naređeno da zakopa Ćutajevo telo, čuo da je bio “isečen na komade”.

Zatočenici su primoravani na svakodnevni rad, obavljajući “najgore poslove koje Srbi nisu hteli” poput čišćenja gradskih ulica i ruševina džamija. Primoravali su ih da iz napuštenih muslimanskih kuća iznose nameštaj, belu tehniku i, kako je opisao “čak i slavine” i to prenose u srpske kuće.

Pred pauzu tužilac Grum/Groom je obavestio sudije da se “nešto desilo u poslednjih deset sekundi zasedanja” i sugerisao im da pogledaju snimak sa kamere koja snima isključivo optuženog. Po povratku u sudnicu predsedavajući sudija je rekao da su na snimku videli kako Mladić rukama “pokazuje neprikladne znakove i maše prstom”. Sudije su zaključile da ovog puta nije potrebno da se preduzmu mere i sugerisao Mladiću da se “uzdrži od bilo kakvih gestova kojima izražava slaganje ili neslaganje sa onim što svedoci kažu”. Mladić je salutirao Pretresnom veću u znak odobravanja.

 

http://www.sense-agency.com/tribunal_(mksj)/drugi-susret-sefika-hurke-sa-ratkom-mladicem.25.html?cat_id=1&news_id=14151

 

 

Komentariši