AVDO HUSEINOVIĆ SNIMIO FILM O BOSANSKIM SRBIMA HEROJIMA ODBRANE RBiH

Huseinović je ovjekovječio i priču o pokojnom Radenku Abazoviću po kome jedna sarajevska ulica nosi ime. Poginuo je u nevjerovatnoj situaciji kada je minobacačka granata uletjela kroz kupolu transportera tokom velikih bitaka na Stupu, i to u trenutku, dok je transporter bio u pokretu.

 

 

 

 

AVDO HUSEINOVIĆ SNIMIO FILM O BOSANSKIM SRBIMA HEROJIMA ODBRANE RBiH

 

U multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači u srijedu, 9. januara 2019. godine, s početkom u 19 sati, premijerno će biti prikazan dokumentarni film Junak umire jednom autora Avde Huseinovića.

Film je priča o bosanskim Srbima, herojima odbrane Republike Bosne i Hercegovine od agresije (1992.-1995.).

Zanimljivo je da će film biti prikazan 9. januara, istog dana kada se u bh. entitetu RS obilježava neustavni dan RS, kao, u osnovi, početak realizacije projekta koji je rezultirao ratnim zločinima i genocidom. Film prikazuje istinske heroje srpskog naroda koji su branili bosanski narod i Bosnu, zemlju i njihovih predaka.

U filmu autor posebno opisuju ratne sudbine i herojski put: Čede Domuza, Mihajla Petrovića, Radenka Abazovića, Gorana Stošića, Sretena Lojanice, Aleksandra Ace Stankovića, Nenada Milojevića, Vlajke Bandića, Dragana Ćurka… 

 

Huseinović je ovjekovječio i priču o pokojnom Radenku Abazoviću po kome jedna sarajevska ulica nosi ime. Poginuo je u nevjerovatnoj situaciji kada je minobacačka granata uletjela kroz kupolu transportera tokom velikih bitaka na Stupu, i to u trenutku, dok je transporter bio u pokretu.

„Tada je stradala cijela posada. Radenko je bio grobar u Pokopu. Prije nego što je odlučio da se priključi Armiji RBiH, u sarajevskom groblju Lav iskopao je nekoliko grobova jer su se grobovi unaprijed kopali. I sahranjen je u grob koji je sam sebi iskopao!“, navodi autor.

 

cijeli tekst na linku:

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=66620&fbclid=IwAR2PUMshhWeRZ8eXn2wuVya8v7CUQjSKVXD0chr6imlINJHzJmnJPXv44HU

 

Billedresultat for radenko abazovic

 

Komentariši