PETICIJA protiv izgradnje MHE Ušće i Podgaj

Billedresultat for peticija potpisi

Inicijativa je masovno podržana i u vrlo kratkom vremenu već je prikupljeno preko 500 potpisa onih koji su protiv izgradnje ovih elektrana koje će kad dođe vrijeme proslijediti nadležnim organima sa zahtjevom da se ne izdaje odobrenje za izgradnju.

 

 

PETICIJA protiv izgradnje MHE Ušće i Podgaj

 

 

ROGATICA – Od kako je u okviru projekta „400 malih hidroelektrana u BiH“ prije skoro 7 godina Vlada RS dodijelila koncesiju privatnom preduzeću „Pionir Enerdži Republike Srpske“ doo u Višegradu za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) „Ušće“ i „Podgaj“ na gornjem vodotoku rijeke Rakitnica u opštini Rogatica, dio javnosti u ovoj lokalnoj zajednici bio je energično protiv toga.

Pošto je ovaj „slučaj“ mirovao sve do ove godine kada se ozbiljnije počelo govoriti o njihovoj izgradnji, protivnici toga stupili su u akciju. Riječ je o Mjesnoj zajednici Gučevo, Turističkoj organizaciji opštine, Udruženju žena „Snop“ iz Gučeva i Udruženju ribolovaca „Bereg“ iz Rogatice, koji ne samo da su digli glas protiv izgradnje ovih mini elektorenergetskih objekata, nego pokrenuli i građansku inicijativu za prikupljenje potpisa da brane Rakitnicu..

Inicijativa je masovno podržana i u vrlo kratkom vremenu već je prikupljeno preko 500 potpisa onih koji su protiv izgradnje ovih elektrana koje će kad dođe vrijeme proslijediti nadležnim organima sa zahtjevom da se ne izdaje odobrenje za izgradnju.

 

OGROMNE STETE

–  izgradnjom ovih objekata sa zanemarljivo malom instalisanom snagom, prva sa 0,56, a druga 0,68 megavata, nanijeti ogromna šteta biljnom i životrinjskom svijetu rijeci koja život znači za stanovnike većeg broja sela smještenih sa obje strane Rakitnice, ali i cijele opštine.

– došlo bi do uništenja brojnih izvora pitke vode u dijelu vodotoka od sela Rakitnica do Rogatice kao urbanog naselja koje se vodom snadbijeva upravo iz izvorišta pored Rakitnice.

– Od ušća potoke Bereg u Rakitnicu, gdje se planira izgradnja prve MHE „Ušće“ i sa najmanjom ustavom (branom) došlo bi do uništenja dragulja rogatičkog turizma, vodopada na ušću Berega u Rakitnicu i degradacija cijele okoline kao nenarušenih prirodnih potencijala ovog kraja. I druga, „Podgaj“, u selu Podgaj i to bi za opštinu i društvo kao cjelinu bila znatno veća šteta od koristi koja bi došla po osnovu naknade za proizvedenu električnu energiju. 

 

Šta od rijeka ostaje nakon izgradnje MHE, Rogatičani već imaju gorko iskustvo. Na rijeci Prača, koja takođe protiče većim dijelom opštine, izgrađene su dvije nove MHE. Sa početkom njihovog rada napravljena je prava ekološka katastrofa i od nekad lijepe i ribom bogate rijeke ostalo je suvo i mrtvo staro korito tokom većeg dijela godine.

 

Komentariši